Nedirnuta priroda i brdovita divljina koja karakterizira centralne Dinarske Alpe jeste raj za ljubitelje prirode i avanture. Raznolikost oba pejzaža i eko sistemi su kreirali zadivljujući primjerak prirodnih čuda.

Hiking i šetnja kroz brdovite predjele kao i doživljaji u planinskim predjelima gdje se još živi tradicionalnim načinom života su nezaboravna iskustva. Tako, naprimjer, šetnjom po predivnim planinama možete naići na zabačeno selo Lukomir koje se nalazi na Bjelašnici, na 1.500 metara nadmorske visine.

Adrenalinski sportovi

Lukomir je poput živog etnomuzeja, u kojem se praktikuju običaji nomadskih plemena i živi tradicionalnim načinom života Dinarskih gorštaka. Bitan je dio historijskog, kulturnog, arhitektonskog i ambijentalnog naslijeđa BiH, a stećci raštrkani oko sela govore da je ono bilo naseljeno još u 14. i 15. vijeku.

Selo je jedinstveno po kamenim kućama prekrivenim hrastovom, jelovom i bukovom šimlom. Kuće imaju četvrtastu osnovu sa ložištem u sredini, a na kamenim zidovima postavljeni su mali prozori.

Rafting i kajakaštvo na nekim od najizazovnijih rijeka u Evropi je naš specijalitet – i zabava je garantovana kako za profesionalce tako i za početnike. Rijeke Neretva, Drina, Vrbas, Una, Tara, Trebižat, Rakitnica nude jedinstven ugođaj spuštanja kroz kristalno čiste rijeke i rafting kroz strme kanjone koji se dižu i do 500 metara u visinu.

Ovo su prizori koji oduzimaju dah, a svi oni koji barem jednom osjete ovaj neponovljivi doživljaj sa zadovoljstvom će se rado vraćati kako bi ponovo uživali u netaknutoj prirodi i pitkim rijekama.

BiH je, također, dom za rijeke i jezera pogodne za ribolov svjetske klase i stanište je za bogatu populaciju medvjeda, vukova, divokoza, orlova i srna pogodnih za promatranje. U Bosni i Hercegovini registrirane su 262 manje ili veće rijeke, pa se s pravom može reći da je BiH zemlja rijeka.

Zbog svoje čistoće izuzetno su bogate ribom. Bosna i Hercegovina posjeduje veoma veliki broj izdvojenih ribolovačkih mjesta koji spadaju u najatraktivnije u Evropi, što privlači zaljubljenike u prirodu i ribolov iz cijelog svijeta.

Kada je riječ o vodama u Bosni i Hercegovini, svakako treba istaći prisustvo brojnih vodopada koji ukrašavaju bh. pejzaž. Među najljepšim i najvećim su Štrbački buk, Martin Brod, vodopadi na Plivi u Jajcu, te Kravice i Koćuša na rijeci Trebižat.

Via Dinarica

Među najvišim vodopadima na balkanskom poluostrvu su i kaskade potoka Studeni koje se obrušavaju sa visine od 400 metara u kanjon rijeke Rakitnice. Ovaj kanjon je najnepristupačniji u jugoistočnoj Evropi i još neistražen u potpunosti.

Ukoliko pak želite više adrenalina, okušajte se u planinarenju, brdskom biciklizmu, paraglidingu, alpinizmu… Sve su to adrenalinski sportovi koje možete iskusiti u Bosni i Hercegovini koja je dio koncepta Via Dinarica koji povezuje sedam država i teritorija kroz koje se proteže planinski lanac Dinarskih Alpi, od Slovenije do sjeverne Albanije.

Via Dinarica privukla je pažnju časopisa National Geographic koji je 2012. godine uvrstio planinski biciklizam u BiH među prvih 10 globalnih programa avanturističkog turizma. S druge strane, američki avanturistički časopis Outside, prepoznao je rutu Via Dinarice kao najbolju novu planinsku rutu za 2014. godinu. Priroda u Bosni i Hercegovini je zaista očaravajuća i još puno toga je nedovoljno istraženo.