Vlado Soldo:Uskoro škola fotografije

vlado naslovna

Sead Muftić(avantura.ba):Za sami početak razgovora da nam kažete nešto više o sebi? 

Vlado Soldo:Diplmirani sam mašinski inženjer i zaposlen sam u jednoj velikoj kompaniji.
Amaterskom umjetničkom fotografijom počeo sam se baviti prije 25 godina a profesionalnom fotografijom prije 11 godina.
Počeo sam učiti fotografiju u jednom sarajevskom foto klubu, bio izlagač i družio se sa eminentnim fotografima, uvjek sa rajom sve sam postizao.
Učestvovao sam na brojnim izložbama, osvajao nagrade i priznanja i s vremenom zaplovio u profesionalne fotografske vode.

naslovna

 

Sead Muftić(avantura.ba): Otkuda ljubav prema fotografiji?

Vlado Soldo:Naslijedno od majke. U kući smo imali puno foto albuma, c/b filmova a ja sam ih nosio u foto radnju na izradu i provirivao šta li to one čike rade iza. Tako sam na poklon dobio jednu knjižicu o fotografiji a za rođendan prvu foto labaratoriju i tako je počelo. Ni jednog se posla ne treba prihvatati ako ne volite ono što radite.

Sead Muftić(avantura.ba): Sada je aktuelna škola fotografije koju Vi vodite pa nam nešto više recite o tome?
Vlado Soldo:Po mom iskustvu najbolje mjesto za učenje i razvoj fotografske umjetnosti su Foto klubovi i učestvovanje na klubskim izložbama fotografije. Kad napustite klub iz raznih razloga, nastavljate samostalno sa stečenim znanjem i dalje se usavršavate. S obzirom da je kod nas sve manje klubova ili očito pasivno rade, odlučio sam prenjeti svoje znanje svim uzrastima uz povoljne uvjete pa ćemo vidjeti koliko će to imati odjeka. U današnjici je fotografija toliko prisutna da gotovo nema čovjeka kome nije dostupna ali ta lakoća nastanka slike ubija kreativnost i osjećak za lijepim i ja upravo to želim probuditi u ljudima a ujedno da iskoriste tehniku u najboljem smislu.

10606563_1486458478259628_5250507325837237846_n

Sead Muftić(avantura.ba): Vi ste proglašen fotograf godine u Bosni i Hercegovini pa nam recite nešto o tome?
Vlado Soldo:Bilo je to na natječaju Foto BiH 2007 a izložba je otvorena u Zenici. Ovo priznanje od Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH došlo je u pravo vrijeme a pogotovo što je to respektavilna organizacija na državnom nivou, tako da mi je izuzetno drago što moju arhivu priznanja krasi i ovo priznanje.
Tada je u konkurenciji od 102 autora i među 451 fotografijom meni pripala prva nagrada za kolekciju fotografija.
Sead Muftić(avantura.ba): Od fotografija koje najviše volite da radite?
Ranije sam puno slikao pejsaže i male detalje urbanih pejsaža (uske ulice, prozore, gradske satove,zvekire,ornamente na kućama, česme itd) ali i slučajne prolaznike. Naravno da i danas vrlo rado pogledom tražim trenutak za dobru fotografiju u tom žanru i teško da mi može šta zanimljivo promaći ako je foto aparat uz mene.
Kako me je komercijalna fotografija odvela u svijet mode posvetio sam se modnoj fotografiji u kojoj sam, nadam se, ostavio traga radeći sa poznatim foto modelima i modnim agencijama. To je i danas moja primarna fotografska aktivnost a u poslu sam izuzetno tražen i kod snimanja fotografije vjenčanja što naravno nikad nebih smatrao kao neku vrsu degradacije jer posao koji radiš trebaš voljeti i pružiti ljudima oko sebe zadovoljstvo.

Sead Muftić(avantura.ba): U posljednje vrijeme je primjetno da izuzetno puno fotografija radite jednom modelu. Recite nam nešto o tome?

Vlado Soldo:Da, to je Afrodita Dedić. Veoma fotogenična i vrlo kreativna u fotografiji, od ideje do realizacije. Meni je sasvim svejedno da li je neko poznat ili nije ako, kao prvo, ta osoba zna cijeniti vaš trud isto kao što cijeni svoj i ako voli fotografiju. Jednostavno smo se našli u tome a fotografija će reći najviše.

10552465_1487672628138213_528683169539276481_n

Sead Muftić(avantura.ba):Savjet mladim fotografima i šta bi im poručili?

Vlado Soldo:Voljeti umjetnost i biti u trendu.

Sead Muftić(avantura.ba):Hvala Vam na odvojenom vremenu za nas portal i mnogo uspjeha u budućem radu.
Vlado Soldo:Hvala i Vama na pozivu i sve najbolje u budućem radu.

Slike možete pogledati u galeriji ispod: