Rijad Širić:Prva pomoć je zaista korisna stvar

Sead Muftić:Za sami početak razgovora, možete li nam reći nešto o sebi?

Rijad Širić:Ja sam Rijad Širić, učenik Gimnazije „Musa Ćazim Ćatić“, aktivni volonter Mladih Crvenog križa Tešanj kao i član rukometnog kluba Bosna-TS Tešanj.

Sead Muftić:Recite nam kako je došlo do toga da postanete volonter Mladih Crvenog križa Tešanj?
Rijad Širić:Na nagovor prijatelja sam učestvovao u nekoliko akcija Mladih CK, i zaista su mi se dopale, tako da sam postao aktivan volonter Crvenog križa.

Sead Muftić:Razlog našeg razgovora je 13.04.2015g. Naime, tog dana ste se našli u jednoj zaista nezavidnoj situaciji, možete li nam reći kako se to desilo i kako ste u tom momentu postupili?
Rijad Širić:Krenuo sam na trening, sve je bilo mirno dok nisam čuo vrisak jednog srednjovječnog muškarca. Okrenuo sam glavu i vidio sam kako čovjek krvari, odmah sam mu prišao i shvatio da je dožio traumatsku amputaciju prstiju. Uspio sam da mu pružim prvu pomoć i pozovem hitnu u što kraćem roku.

2

 

Sead Muftić:Tešnjaci, ali i Crveni Križ Tešanj su puni riječi hvale za Vas, ko je na Vas prenio znanje o prvoj pomoći?
Rijad Širić:Prva pomoć je zaista korisna stvar koju svaki čovjek treba da zna. Svoje znanje sam pokupio od kolega volontera, koji su me obučavali za predstojeća takmičenja.

11292804_10204365153270686_1074662564_n

Sead Muftić:Vi ste i kapiten ekipe prve pomoći?
Rijad Širić:Da. Kapiten sam ekipe prve pomoći Gimnazije, sa kojom sam osvojio općinsko takmičenje iz pružanja prve pomoći. Sada nam slijede pripreme za kantonalno takmičenje koje će se održati u Zenici.

Sead Muftić:Možete li mi reći nešto o Mladim Crvenog križa Tešanj?
Rijad Širić: Mi nastojimo da okupimo sve mlade i vrijedne ljude kako bi se zabavili, nešto naučili, a prije svega da pronađu sebe u ovom svijetu, kao i da unesemo u njih dozu humanosti. Preporučio bi svim mladim ljudima da nam se pridruže, neće se pokajati.

11263808_10204365156510767_1695928163_n

Sead Muftić:Da li ste član još neke organizacije osim Mladih CK Tešanj i rukometnog kluba Bosna-TS Tešanj?
Rijad Širić:.e, nisam.
Sead Muftić:Hvala Vam na izdvojenom vremenu, Vi ste ponos naše čaršije i nažalost, danas nema toliko mladih ljudi kao što ste Vi, želimo Vam sve najbolje u vašoj budućnosti.
Rijad Širić:Hvala vam na lijepim riječima.

Ova priča će se naći u knjizi”Heroji ulice”autora Seada Muftića.

Heroji ulice knjiga