Dragan Šarčević :Ronilački klub Vidra Modriča broji preko 50 članova

10649895_780475355417502_5853544198643947032_n

Sead Muftić (avantura.ba): Za početak nam recite nešto o Vašem klubu?

Dragan Šarčević Ronilački klub Vidra Modriča osnovan je 2012god. Klub broji preko 50 članova a oko 15 aktivnih članova. Ciljevi kluba su: Organiziranje i preduzimanje svih aktivnosti na vodi i pod vodom, Doprinos u zaštiti vodene sredine, spašavanje ljudskih života i maternalnih dobara u vanrednim situacijama.

5

Sead Muftić (avantura.ba):Da nam nesto kazete o vašim početcima ?

Dragan Šarčević Od samog osnivanja nas klub cini i jedinicu civilne zastite za spašavanje na vodi i pod vodom. Ucestovali smo u mnogim ekoloskim akcijama kako na nasoj opstini tako širom BiH, obukama, ronjenjima, mnogim spašavanjima ljudskih života i maternalnih dobara pogotovu u majskim poplavama 2014god. te nažalost imali smo i nekoliko vadjenja utopljenih lica.

2

 

Sead Muftić (avantura.ba):S kojima klubovima imate saradnju?
Dragan Šarčević Našom aktivnosću ostvarili smo veliku saradnju sa većinom klubova sličnog karaktera u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, sto se tiče BiH najbolju saradnju imamo sa klubovima: RK „Gnjurac“ laktaši, kpa „Explorer“ Sarajevo, RK „eko ronjenje“ Lukavac, RK „Buk“ Banja Luka, RK „Nemo“ Brcko.

6
Sead Muftić (avantura.ba):Na koji nacin finansirate klub

Sead Muftić (avantura.ba):Nacin na koji se finansirate?
Dragan Šarčević Ronilacki Klub „VIDRA“ Modriča je neprofitna organizacija, isključivo se finansira od strane naše Opštine Modrica te i velikim djelom Humanitarne Organizacije „SRCEM ZA MODRIČU“ kao i od našeg naroda koji živi i radi u Dijaspori.

2

Sead Muftić (avantura.ba):Sta posjedujete od opreme i sta je po Vama neophodno jos da imate?

Dragan Šarčević :Od opreme posjedujemo jedan čamac s motorom i nešto ronilačke tako i opreme za spašavanje, naravno to nije dovoljno još mnogo toga nam nedostaje kao što je radio komunikativna veza, još bar jedan čamac, te suhih odijela..

5

Sead Muftić (avantura.ba):Malo da se vratimo na vrijeme poplava u maju 2014 godine i kako je to sve počelo ?
Dragan Šarčević :Što se tiče poplava maja 2014god. Mi smo 14tog na 15ti maj bili u stalnom kontaktu sa našim načelnikom Opštine Mladenom Krekić ,te zajedno pratili vodostaj rijeke Bosne, 15.maja u ranim jutarnjim časovima na poziv našeg načelnika(koji je inače tokom cijele akcije spašavanja kordinirao našim akcijama) krenuli smo ka selu Vranjak opština Modriča, gdje smo započeli prve naše akcije spašavanja ljudskih života, ubrzo nakon toga uputili smo se ka naselju Dobor opština Modriča gdje smo ostali cijeli dva dana I uspjeli evakuisati nekoliko stotina osoba. Moram napomenuti da je u tom naselju Dobor Rijeka Bosna probila nasip, nadošla preko 3metra I nosila sve pred sobom, te zahvaljujuči brzom intervencijom načelnika Opštine naš klub je sa još nekoliko građana dobrovoljaca koji su nam pritekli u pomoć (kojima se zahvaljujemo na požrtvovnost I hrabrost) te uspjeli da evakuišemo I spasimo čitavo naselje bez I jedne žrtve. Nakon Modriče upućujemo se ka našim komšijama I gradu Šamac, odmah smo počeli s evakuacijama stanovništva I podjelom hrane po zgradama gdje narod nije htjeo da napusti svoje domove, u Šamcu smo ostali jos 3 dana gdje smo izvukli preko 700 osoba I podjelili preko 1.000 paketa hrane,vode I higijenskih sredstava. Nije bilo lako gledati taj napaceni narod, djecu koja plaču vrište voze se u čamcu prvi put u životu, trudnice prepadnute koje te mole da ih izvučeš žive na kopno, ostarjele I ne izmogle ljude, invalide, ali svima kojima smo prišli pružili smo našu pomoć I pomogli ne gledajući na ime I prezime ni vjeru I naciju, jer mi smo osnovani, postojimo da bi drugima pomogli I hićemo uvijek tu da pružimo svoju pomoć bilo kome širom BiH a I šire u vandrednim situacijama..
Sead Muftić (avantura.ba):Hvala Vam na odvojenom vremenu za nas razgovor i mnogo uspjeha u budućem radu!

Dragan Šarčević:Hvala i Vama na pozivu i sve najbolje.

Izjavu dao Dragan Šarčević predsjednik i osnivac Ronilackog kluba Vidra Modrica..

3

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Provjera * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.